Hírek,  kalap

Kalap

Kalap történeti áttekintés

Kalap. Már az ókorban is divatos volt a fej befedésének szokása. A görögök általában fedetlen fővel jártak, utazásaik, háborúik és vadászataik alatt az előkelő társadalmi réteghez tartozó személyek széles karimájú petaszoszt viseltek. A rómaiaknál kerek és hegyes fejfedők lettek divatosak. A tizenhatodik században Franciaországban, XIV. Lajos uralkodása alatt a háromszögletű forma jött divatba, legalább száz évig.

Híres kalaptípusok

  • Sombrero
  • Cilinder
  • Keménykalap
  • Fedora
  • Panama
  • Szalmakalap

Videók

kalap
kalap méret

Ebben a három videóban a termékek készítésével ismerkedhetsz meg. Az első videóban Schilling Kolos azokat az alapanyagokat mutatja meg, amelyekből a termékek készülnek. A videóban azt is megtudhatjuk, hogy a divatipar, hogyan dobta a piacra a ’60-as években az egyik alapanyag fajtát. A második videó témája a készítési eljárás során rendkívül fontos faformák.

A harmadik videóban pedig Kolos megmutatja, hogy hogyan tudod meg, hogy hányas a fejméreted egy ruhacenti segítségével. A fejméret rendkívül fontos információ, hiszen, hogy ha nem a megfelelő méretet választod, akkor nem lesz sem kényelmes, sem esztétikus a kalap viselése.

Kalap alapanyag

Nagyon sok anyagot használhatunk, lehet szövet, parafa, műanyag, hab és csak a fantázia szab határt a műalkotásoknak. Európában a legismertebb növényi rostokból készült darab a szalmakalap. a klasszikus darabokat bőrből, vagy nemezből sajtolva készítik.

Kalapformák és faformák

A munkálatok során az egyik legfontosabb kellék a faforma amit keményfából faragtak és formája pontosan megegyezik különböző kalapok részleteivel. Méretében is megegyezik az elkészítendő darab méretével. Ha egy cilindert, Fedorát vagy bármilyen menő, trendi kalapot el szeretnénk készíteni, akkor szükségünk van a megfelelő faformára.

Fejméret meghatározása

Ahhoz, hogy meghatározzuk pontosan a fejméretünket, nincsen szükségünk másra, mint egy ruhacentire. Az alábbi videóban Schilling Kolos pontosan bemutatja, hogy hogyan kell a méretet levenni a fejünkről. A szükséges idő, amíg a mérést elvégezzük, körülbelül 1 perc. Nincsen szükségünk másra mint egy ruhacentire.

Híresebb darabok

A Fedora az 1920-as és az 1950-es évek gengszterei által választott kalap kiállta az idők próbáját. A 2000-es években történő újjáéledése a divat világban különböző méretekben és különböző színekben valósult meg, azonban érdemes a közepes szélességhez és a semlegesebb színekhez ragaszkodni.

A Panama tökéletes választás, egy fehér inghez és abban az esetben is, hogy ha strandon szeretnénk magunkról színvonalas képeket készíteni. A Panama története Ecuadorból indult és a nyári Miami hangulatát tudod megidézni viselésével. Könnyen viselhető és tökéletes, laza stílust kölcsönöz számodra.

A bowler az egyik leghíresebb brit stílusú fejfedőfajta. Híres színész tette világhírűvé, aki nem más, mint Charlie Chaplin. A bowler egyaránt kedvence a felső, a közép és a munkásosztálynak is.

Szólj hozzá